Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Čančar: Završena je još jedna teatarska bajka (VIDEO)

Najčitanije objave

Dodjelom nagrada za najbolja teatarska ostvarenja večeras će nakon sedam dana biti zatvoreno ovogodišnje izdanje najstarijeg festivala profesionalnih bh. pozorišta – Pozorišne/Kazališne igre Bosne i Hercegovine.

Direktor Doma kulture Jajce i Pozorišnih igara BiH Fikret Čančar, govoreći za Fenu o ovogodišnjem 42. izdanju Igara, kazao je da je kraju privedena još jedna teatarska bajka. Naveo je da se proteklih sedam dana moglo pogledati sedam najboljih predstava u Bosni i Hercegovini iz protekle sezone koje su odabrane uz pomoć selektorice Hasije Borić-Stojić.

– Vjerujemo da ono što žiri bude večaras proglasio najboljim, zaista i jeste najbolje. Laureatima koji to budu čestitamo, nama ostalima ostaje da rezimiramo utiske, saberemo sve ono što smo uradili na ovom festivalu i što nam valja činiti za naredne festivale – ocijenio je Čančar za Fenu uoči zatvaranja Igara i proglašenja pobjednika.

On je također naveo da su Pozorišne igre BiH i njihov Takmičarski program ispunile očekivanja, istakavši da je publika svako veče punila dvoranu Doma kulture.

– Prateći program je bio raznolik, ali pomalo skoncentrisan. Odvijao se u dva segmenta – jedan je bio posvećen prošlosti, gdje smo evocirali uspomene na ono što je bilo, na događaje i ljude, dok je drugi dio bio posvećen mladima. Tako smo imali radionice za mlade, promocije i prikaze djela mladih ljudi, što nam čini zadovojstvo i što je smjernica i za buduće festivale –podvukao je direktor Doma kulture Jajce Fikret Čančar.

Ove godine su održane 21. poslijeratne igre, a isto toliko je održano prijeratnih igara.

Pozorišne/Kazališne igre Bosne i Hercegovine prvi put su održane 20. juna 1971. Festival se održavao u kontinuitetu, uz aktivno sudjelovanje svih profesionalnih teatarskih kuća u BiH, sve do 8. juna 1991. Nakon pauze uzrokovane ratom, Igre su konceptualno izmijenjene, nastavljaju svoj put 2003. godine. U prvoj su, doratnoj fazi, teatarske kuće same birale ostvarenja s kojim će se predstaviti u takmičarskom dijelu programa.

Od obnove Igara, su to činili selektori, koji su nakon odgledanih prijavljenih predstava, procijenili koja su najkvalitetnija teatarska ostvarenja u prethodnoj sezoni domaćih teatarskih kuća. Igre, i nekad i sad, ostaju i opstaju kao mjesto stvaranja, susreta, dijaloga, komunikacije i ideja.

Najnovije objave