Nedjelja, 10 Decembra, 2023

Britanska nuklearna podmornica zamalo potonula u Atlantiku. Spriječena katastrofa u posljednjem trenutku

Najčitanije objave

Britanska Kraljevska ratna mornarica suočila se s ozbiljnim izazovom kada se nuklearna podmornica klase Vanguard spustila u opasne dubine oceana zbog kvara na dubinomjeru, izvještavaju lokalni mediji. Ovaj incident se dogodio dok se podmornica s 140 članova posade nalazila u Atlantskom oceanu, spremajući se za rutinsku patrolu.

The Times izvještava da je podmornica, koja već 30 godina obavlja svoje zadatke, iskusila prekid rada dubinomjera, što je dovelo do zabrinutosti zapovjedništva. Postojala je sumnja da se podmornica nalazila u horizontalnom položaju dok je i dalje tonula u dubinu. Tek kada su inženjeri na stražnjem dijelu plovila primijetili stvarnu dubinu putem drugog ispravnog mjerača, podignuta je uzbuna, sprječavajući moguću tragediju.

“Niti jedan član posade nije preuzeo borbene položaje iako smo se približavali dubinama na kojima bi to bilo neophodno. Situacija je bila ozbiljna. Da nije bilo brze reakcije, posljedice bi bile katastrofalne”, izjavio je izvor iz mornarice.

Iako nije potvrđeno koliko je duboko podmornica stigla, najveća operativna dubina ovog tipa plovila je oko 500 metara, prema informacijama portala Military Today. Kraljevska mornarica ističe da ovaj incident nije ugrozio nuklearni odvraćajući potencijal Ujedinjenog Kraljevstva, ali visoki vojni dužnosnici su pokrenuli istragu kako bi razumjeli uzroke ovog nezgode.

Glasnogovornica Kraljevske mornarice izjavila je: “Iako ne možemo komentirati specifične detalje vezane uz operacije podmornica, sigurnost naše posade je uvijek naš najviši prioritet.”

Nuklearno naoružana podmornica Vanguard stalno je bila u patrolama od 1969. kao ključni dio britanskog odvraćanja na moru. Kraljevska mornarica trenutno raspolaže s četiri podmornice klase Vanguard koje rotiraju svoje dužnosti. Planira se zamijeniti ove zastarjele brodove s klasom Dreadnought, trenutno u fazi izgradnje, očekuje se da će biti operativni do 2030-ih.

Najnovije objave