Srijeda, 24 Jula, 2024

Borba za život Adnana Šemića: Hoće li političke prepreke zaustaviti promjene u zakonu?

Najčitanije objave

Danas je Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazao vanrednu sjednicu za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja po hitnom postupku, navodi N1.

Politika kao moguća prepreka

Vlada FBiH je jučer, na hitnoj telefonskoj sjednici, usvojila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, te ga proslijedila u hitnu parlamentarnu proceduru radi usvajanja.

Sudbina Adnana Šemića u rukama zakonodavaca

Novi prijedlog zakona predviđa uvođenje novih odredbi koje bi omogućile uzimanje organa ili tkiva od nesrodnih živih darivatelja u izuzetnim slučajevima, kao što je situacija mladića Adnana Šemića iz Mostara, čije zdravstveno stanje zahtijeva hitnu transplantaciju jetre.

Nastavak borbe za promjene

Izmjene zakona postale su neophodne nakon što je Adnan našao donora, ali nije mogao obaviti transplantaciju zbog trenutnih zakonskih ograničenja. Zdravstveno stanje Adnana Šemića se rapidno pogoršava, što dodatno naglašava hitnost donošenja zakonskih promjena.

Dalje korake čekaju Dom naroda FBiH i predsjednica FBiH

Nakon današnjeg glasanja u Predstavničkom domu, prijedlog zakona će biti upućen na razmatranje u Dom naroda FBiH, a konačni korak će biti potpis predsjednice FBiH, Lidije Bradare, čije odobrenje je ključno za stupanje izmjena na snagu.

Najnovije objave