Srijeda, 24 Jula, 2024

BiH među prvih pet zemalja u Europi po pretilosti

Najčitanije objave

Podaci pokazuju kako pretilost pogađa više od 670 miliona osoba diljem svijeta. Već je opsežno istraženo da bolest potiče metaboličke poremećaje i ostavlja ozbiljne kardiometaboličke posljedice kao što su dijabetes melitus, arterijska hipertenzija i poremećaj metabolizma lipida.

Istraživački tim je u sklopu studije analizirao skup podataka o svim bolničkim boravcima populacije od 1997. do 2014. godine i utvrdio da dijagnoza pretilosti značajno povećava vjerojatnost širokog spektra mentalnih poremećaja, uključujući depresiju, ovisnost o nikotinu, psihozu, anksioznost, poremećaje u prehrani kao i samoj osobnosti. Navedeni podaci alarmantni su za veliki broj zemalja u kojima raste broj pretilih osoba, a među njima je i Bosna i Hercegovina.

Naime, prema broju pretilih, Bosna i Hercegovina je među prvih pet država Europe, piše Vecernji.ba. Posebno zabrinjava činjenica da broj djece koja imaju problem s pretilošću stalno raste. Po broju osoba koje imaju problem s kilogramima BiH zauzima neslavno drugo mjesto na Balkanu, ispred nas je samo Crna Gora.

Šefica predškolskog dispanzera Javne zdravstveno-nastavne ustanove iz Tuzle dr. Dijana Dugonjić nedavno je u medijima upozorila na sve češći problem s kilogramima koji imaju školarci. Istaknula je kako je 15 posto djece koja idu u osnovnu školu već pretilo, što je veliki alarm. Također je dodala kako se s istim problemom susreće 11 posto srednjoškolaca.

– Budući da se pretilost tumači kao kronično oboljenje, treba naglasiti da ukupno jedna trećina predškolaraca ima tendenciju postati pretila odrasla osoba, a jedna je polovina djece školske dobi obično pretila u odrasloj dobi – objasnila je ova liječnica navodeći kako je pretilost najveći javno-zdravstveni problem kod gotovo svih generacija. Upozorila je i na čimbenike koji doprinose rastu broja pretile djece, navodeći kako su to u najvećem broju slučajeva nasljedne i neke endokrine bolesti.

Energetski unos

Također se kao uzrok nameće i neravnomjeran unos energetskih i kaloričnih namirnica. Podsjetila je na činjenicu kako su kod velikog broja djece zastupljene neodgovarajuće prehrambene navike, povećan unos ugljikohidrata i nezdravih namirnica, uz nedovoljno kretanje.

Zbog rasta broja pretilih osoba i činjenice da pretilost sa sobom vuče i druga oboljenja, u BiH je formirana i Udruga “Društvo za debljinu” koja u studenom ove godine planira organizirati veliki kongres o pretilosti o temi “Pretilost – gdje smo i gdje želimo biti”. Na kongresu će se obratiti čak 29 eminentnih stručnjaka iz svih zemalja svijeta. I iz ove udruge su na svojim službenim stranicama upozorili na činjenicu da pretile osobe i osobe s prekomjernom tjelesnom težinom imaju više psihičkih poremećaja u usporedbi s osobama normalne tjelesne težine.

– Debljina je jedan od najčešćih tjelesnih problema kod osoba oboljelih od teških i dugotrajnih psihičkih bolesti i poremećaja. Dok je prevalencija debljine u općoj populaciji 20 – 30%, prevalencija debljine u populaciji oboljelih od shizofrenije je između 40 i 60% – naveli su.

Kada je riječ o istraživanju Medicinskog sveučilišta u Beču, studija je potvrdila kako debljina često prethodi teškim psihičkim poremećajima, a osobito kod mladih osoba kod kojih je rizik najizraženiji, priopćeno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu

Najnovije objave