Srijeda, 29 Novembra, 2023

Belgija zabranila oglašavanje kockarnica. Što bi se desilo da BiH uvede takvu mjeru?

Najčitanije objave

Belgija je odlučila zabraniti oglašavanje kocakrnica na televiziji, radiju, novinama, časopisima, portalima, društvenim mrežama, u kinima i javnom prostoru.

U Belgiji će od 2025. biti zabranjeno oglašavanje igara na sreću na stadionima, a od 2028. industrija kockanja više neće moći sponzorirati profesionalne sportske klubove. Namjera je belgijske vlade smanjiti ovisnost i dugovanja, glavne posljedice klađenja i kockanja, a glavni argument za zabranu bila su im znanstvena istraživanja koja pokazuju da oglašavanje potiče ovisnost o kockanju te pridonosi dugovanjima.

Problem sa ovisnošću

Uvođenje slične mjere u Bosni i Hercegovini bi također moglo doprinijeti smanjenju problema s ovisnošću i dugovanjima uzrokovanim kockanjem. Uklanjanje oglasa za kockarnice iz različitih medija moglo bi smanjiti izloženost javnosti ovim porukama, što bi moglo smanjiti želju ljudi da se kockaju. Osim toga, zabrana oglašavanja na sportskim događajima i zabrana sponzorstva profesionalnih sportskih klubova mogli bi imati poseban učinak na smanjenje ovisnosti o kockanju među mladima, koji često gledaju sportske događaje i sportske klubove kao uzore. Međutim, valja napomenuti da bi uvođenje ovakve mjere u BiH zahtijevalo ozbiljne promjene u zakonodavstvu i provedbu stroge regulative kako bi se osiguralo da se kockanje i dalje provodi u skladu sa zakonom.

Uvođenje zabrane oglašavanja kockarnica i sponzorstva sportskih klubova od strane industrije kockanja u Bosni i Hercegovini moglo bi utjecati na tržište na nekoliko načina.

S jedne strane, smanjenje oglašavanja kockarnica bi moglo smanjiti prihode industrije kockanja, što bi moglo dovesti do smanjenja broja kockarnica i broja zaposlenih u ovoj industriji. Osim toga, zabrana sponzorstva profesionalnih sportskih klubova mogla bi imati utjecaja na financijsku situaciju klubova koji su u prošlosti bili financijski ovisni o sponzorstvima kockarnica.

S druge strane, uvođenje ovakve mjere bi moglo otvoriti prostor za razvoj drugih vrsta oglašavanja i sponzorstava u sportu i medijima, posebno onih koji su povezani s društveno odgovornim i zdravim stilovima života. To bi moglo dovesti do pozitivnih promjena u kulturi konzumiranja medija i sportskog sponzorstva, a istovremeno bi se smanjili negativni učinci ovisnosti o kockanju i dugovanja.

Politički otpor

Također u političkom sustavu BiH bilo bi izazovno provesti ovakvu mjeru, osobito ako postoje utjecajni pojedinci ili stranke koje se protive takvim promjenama. Stoga bi uvođenje zabrane oglašavanja kockarnica i sponzorstva sportskih klubova moglo biti povezano s političkim otporom i mogućim kompromisima kako bi se osiguralo da se ova mjera provede.

U svakom slučaju, cilj bi trebao biti stavljanje javnog zdravlja i dobrobiti građana ispred političkih interesa, kako bi se osiguralo da Bosna i Hercegovina ostane društvo u kojem se promiče zdrav stil života i smanjuje štetni utjecaj kockanja na društvo.

U konačnici, kako bi se razumjelo cjelokupni utjecaj ovakve mjere na tržište u Bosni i Hercegovini, trebalo bi provesti temeljitu analizu i procjenu utjecaja kako bi se razumjeli svi relevantni faktori i posljedice koje bi ta mjera mogla imati na društvo i gospodarstvo.

Najnovije objave