Utorak, 26 Septembra, 2023

Bećirović oštar: Međunarodnoj zajednici dajem sedam dana da zaustavi Dodika

Najčitanije objave

Nakon centralne bajramske svečanosti u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, u kancelariji reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića organizirano je tradicionalno bajramsko čestitanje.

Prisustvovao je i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, koji je svim muslimanima u BiH, regiji, Evropi i svijetu čestitao Kurban-bajram i zaželio da ga provedu u dobrom zdravlju, miru i rahatluku.

Osvrnuo se i na jučerašnje odluke Narodne skupštine RS.

– Nažalost, moram reći, danas prvi dan Kurban-bajrama, u BiH dočekujemo u teškim okolnostima. Jučer je Narodna skupština entiteta RS ranila Dejtonski mirovni sporazum. Metaforički rečeno, od jučer je Dejtonski mirovni sporazum na aparatima. Međunarodna zajednica u BiH i njeni predstavnici imaju priliku da izvrše reanimaciju sporazuma i da ga vrate u život. Kao član Predsjedništva BiH ostavljam sedam dana međunarodnoj zajednici, a pogotovo svjedocima Dejtonskog mirovnog sporazuma da zausta ubijanje Dejtonskog sporazuma.

Jučerašnjom odlukom Narodne skupštine RS je izvršen najteži udar na Dejtonski mirovni sporazum i toga moraju biti svjesni svi u BiH i u međunarodnoj zajednici. Ovo što radi Dodik i njegovi sljedbenici, to je velika nesreća i za entitet RS i za državu BiH i za regiju. Jedini dobitnik iz njegove politike je Putinov režim u Moskvi. Toga moraju biti svjesni i na Zapadu. S toga, želim upozoriti sve one koji mogu djelovati da je krajnje vrijeme da djeluju u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom – poručio je Bećirović.

Najnovije objave