Srijeda, 29 Novembra, 2023

Ambasada SAD-a: Dodik sramoti sebe i RS, SAD će nastaviti da reaguju na negiranja genocida

Najčitanije objave

Nakon što je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, ponovno negirao genocid u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini je izdala saopćenje. U saopćenju su istakli da ne mogu spriječiti Dodika da nastavi sramotiti sebe i Republiku Srpsku, ali da će Sjedinjene Države nastaviti da reaguju na negiranja genocida.

Ambasada SAD-a je naglasila da je Dodik u krivu kada tvrdi da se genocid nije dogodio u i oko Srebrenice. Činjenice o ovoj tragediji potkrijepljene su besprijekornim forenzičkim i drugim dokazima te su ih izvan svake sumnje utvrdili međunarodni sudovi. Elementi Vojske Republike Srpske, pod zapovjedništvom Ratka Mladića i političkom direktivom Radovana Karadžića, počinili su genocid, a oni su ratni zločinci. Za ovaj i druge ratne zločine počinjene tokom rata 1992.-1995., krivi su počinitelji, a ne cijela jedna etnička skupina. Ponovljeno poricanje genocida u Srebrenici od Dodika ne može promijeniti ove činjenice.

Iz Ambasade SAD-a su naglasili da grubi komentari, puni predrasuda o Srebrenici i drugim osjetljivim temama, ne pomažu građanima Republike Srpske. Dodaju da su takvi komentari pokušaj da se skrene pažnja sa trenutne kampanje oduzimanja temeljnih sloboda ljudima koji žive u Republici Srpskoj, od neuspjeha u rješavanju svakodnevnih pitanja koja najviše zabrinjavaju stanovnike Republike Srpske, kao što su rastuće cijene, te od neodgovornog javnog zaduživanja koje stavlja budućnost Republike Srpske pod hipoteku.

Ambasada SAD-a naglašava da će nastaviti podržavati i surađivati sa građanima Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u Republici Srpskoj, dok rade na izgradnji mirne, demokratske i prosperitetne budućnosti za sebe unutar euroatlantske zajednice naroda.

Najnovije objave